Uudised 

Suhkru kahjulikkus I

1. Suhkur põhjustab rasva ladestumist

Tuleb meelde tuletada, et suhkur, mida inimene tarbib, ladestub maksas glükogeeni kujul. Kui glükogeeni varud ületavad tavapärase normi, siis hakkab tarbitud suhkur rasvavarude kujul ladestuma, harilikult on ladestumise kohtadeks piirkonnad reitel ja kõhul. On olemas mõned uuringutulemused, mis räägivad sellest, et suhkru tarvitamisel koos rasvaga paraneb rasva omastamine organismis. Lihtsamalt öeldes, suhkru tarvitamine suurtes kogustes põhjustab rasvumist. Nagu oli juba eespool öeldud, suhkur – see on kõrge kalorsusega toiduaine, mis ei sisalda vitamiine, kiud- ega mineraalaineid.      

2. Suhkur tekitab petliku näljatunde

Teadlastel õnnestus avastada inimese peaajus rakud, mis vastutavad söögiisu kontrollimise eest ja võivad esile kutsuda petliku näljatunde, mis reeglina lõpeb liigsöömise ja tugeva rasvumisega.

On olemas veel üks põhjus, mis võib petlikku näljatunnet põhjustada: kui organismis toimub glükoositaseme järsk tõus ja sellele järgneb sama järsk langus, siis nõuab aju vere glükoosisisalduse viivitamatut tõstmist normaalsele tasemele. Tavaliselt põhjustab suhkru mõõdutundetu tarbimine insuliini ja glükoos taseme kiiret tõusu organismis, selle tagajärjeks on aga petliku näljatunde tekkimine ja liigsöömine.  

3. Suhkur soodustab vananemist

Suhkru liigtarvitamine võib viia selleni, et nahale tekivad enneaegsed kortsud, kuna suhkruvarud ladestuvad nahkkatte kollageenis, vähendades sellega naha elastsust. Teine põhjus, mille tõttu suhkur soodustab vananemist – on see, et suhkur suudab köita ja kinni hoida vabu radikaale, mis hävitavad meie organismi seestpoolt.  

4. Suhkur tekitab sõltuvust

Nagu näitasid rottide peal läbiviidud katsed, tekitab suhkur küllaltki tugevat sõltuvust. See kehtib ka inimese kohta. Selle toiduaine tarvitamise korral tekivad inimese ajus samasugused muutused nagu ka morfiini, kokaiini ja nikotiini toimel.

5. Suhkur jätab organismi ilma B-rühma vitamiinidest

Kõik B-rühma vitamiinid (eriti puudutab see B1-vitamiini – tiamiini) on hädavalikud normaalseks seedimiseks ja kõigi suhkrut ning tärklist sisaldavate toiduainete omastamiseks organismi poolt. Valge suhkur ei sisalda mitte ühtegi B-rühma vitamiini. Seepärast peab organism valge suhkru omastamiseks eemaldama B-rühma vitamiinid lihastest, maksast, neerudest, närvidest, maost, südamest, nahast, silmadest, verest jne. On selge, et selle tagajärjel võib tekkida inimese organismis vitamiinipuudus, s.t paljudes elundites saab alguse sügav B-rühma vitamiinide defitsiit.   

Suhkru liigtarvitamise korral toimub B-rühma vitamiinide suur „kinnihaaramine” kõigis elundites ja süsteemides. See võib omakorda põhjustada liigset närvierutust, tugevaid seedehäireid, pidevat väsimustunnet, nägemisteravuse langust, aneemiat, lihas- ja nahahaigusi, südameatakke ja palju teisi ebameeldivaid tagajärgi.   

Praegu võib täiesti kindlalt väita, et 90% juhtudel oleks saanud selliseid häireid ära hoida, kui suhkru tarvitamine oleks olnud õigeaegselt keelatud. Kui süsivesikuid tarvitatakse naturaalsel kujul, siis reeglina B1-vitamiini defitsiiti ei teki ja seda sellel põhjusel, et tiamiin, mis on tärklise või suhkru lõhustamiseks hädavajalik, on tarbitavas toidus olemas. Tiamiin on hädavajalik mitte ainult hea söögiisu tekitamiseks, vaid ka seedeprotsesside normaalseks funktsioneerimiseks.

Seotud postitused